De idee...

Visie

samen maken we het verschil

Kledingpunt kwam als reactie op schrijnende verhalen van armoede, zowel in de pers als binnen onze eigen professionele en privewereld.

Wij zamelen via Kledingpunten over gans België kledij in voor kinderen die leven in armoede. We rekenen hiervoor op Zorgpartners en Vrijwilligers.

Vrijwilligers zorgen voor het verzamelen en herverdelen.
Zorgpartners kunnen vanuit een acute nood die zij zien zorgen dat de gemaakte boxen bij de juiste kinderen terechtkomen.

Zorgverleners maar ook pleegouders, scholen, ziekenhuizen, ocmw’s, andere organisaties die actief zijn in de “eerste lijn” en zelfs particulieren kunnen een zorgpartner zijn of worden. Vanuit hun positie houden zij immers de vinger aan de pols en kunnen zij, ad hoc, heel concrete problemen detecteren. 

 Zorgpartners kunnen via de website een box aanvragen. Enkele dagen later wordt het pakket ter plaatse geleverd. No questions asked, geen papierwerk, geen gedoe. Heel concrete oplossingen voor heel concrete, individuele problemen.


Ons devies

“Ieder kind heeft recht op geschikte kledij.” 

  • Ieder kind: want we maken geen uitzondering.
  • Recht: want ART 27. van het Kinderrechtenverdrag zegt duidelijk:  Kinderen hebben recht op kledij!
  • Geschikte kledij: want op maat geleverd, volgens het seizoen en de directe nood van het kind.

De Kledingpunten bestaan uit winkels, bedrijven en particulieren die fungeren als hub tussen de schenkers en het centrale verdeelpunt in Gent. Ouders die kledij hebben die hun spruit ontgroeid is en dit niet op de tweedehandsmarkt willen gooien kunnen dit eenvoudigweg afgeven in een Kledingpunt. Het Kledingpunt zorgt dan voor de verdere verwerking.
Kledingpunten zijn herkenbaar aan een sticker op de ruit.

Geografie

Kledingpunt is momenteel actief over gans België en breidt stap voor stap uit.

Voor wie

Kledingpunt kan er zijn voor ieder kind. Voorlopig beperken we ons tot de leeftijd 12 jaar – 6de leerjaar, maar ook hier voorzien we in de toekomst uitbreiding. Wij werken heel individueel. Ook bestaande organisaties kunnen voor specifieke vragen bij ons terecht. Iedere vraag wordt ook dan individueel behandeld. Wij hebben in principe geen contact met ouders of kinderen.

Wat willen we bereiken?

  • We willen een kind dat geen voldoende kledij heeft aan kledij helpen.
  • We willen een aanspreekpunt zijn voor anderen die willen helpen.
  • Armoede resulteert in de meeste gevallen ook in sociale uitsluiting en we hopen op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het zelfvertrouwen van kinderen.