Kledingpunt Superhelden

Heeft jouw school superhelden?

want samen maken we het verschil

“De wereld heeft meer helden nodig, en het mooie is dat je er al één kunt zijn door gewoon je oude kleren te doneren. Dus waar
wacht je nog op? Trek je (denkbeeldige) superheldencape aan en doe mee!”

Er is een groeiend enthousiasme merkbaar bij scholen om thema’s zoals circulaire economie en de problematiek van kledingoverschotten onder de aandacht te brengen. Bovendien kiezen zij ervoor deze onderwerpen te verbinden met een hands-on ervaring van kleding sorteren bij Kledingpunt. Deze groeiende aandacht, samen met het bewustzijn van armoede in de eigen buurt, heeft aanleiding gegeven tot de lancering van ons educatief project, genaamd Kledingpunt Superhelden.

Waarom worden kledingstukken afgedankt?

Voordat we de impact van Kledingpunt vzw bekijken, is het belangrijk om te begrijpen waarom kleding in de eerste plaats wordt weggegooid. Soms zijn de items beschadigd, maar veel vaker is het omdat mensen de stijl niet meer waarderen of omdat de kleding niet meer past. Desondanks zijn veel van deze kledingstukken nog volledig bruikbaar.

De levenscyclus van weggegooide kleding

Veel kleding die wordt weggegooid, ondergaat een eigen levenscyclus. Deze items kunnen uiteindelijk terechtkomen op grote stortplaatsen, wat een ernstige belasting voor het milieu vormt. Het gaat hier niet om onschuldige hopen textiel; het zijn eerder ecologische tijdbommen.

De missie van Kledingpunt vzw

Kledingpunt vzw is in het leven geroepen om het probleem van kleding tekorten bij kinderen aan te pakken, hier in België, in jouw buurt. Na het horen van aangrijpende verhalen over kinderen in nood, besloot het team actie te ondernemen.

Zorgpartners en vrijwilligers: Ondersteunende pijlers

Binnen de organisatie zijn er twee hoofdgroepen die het werk mogelijk maken: zorgpartners en vrijwilligers. Zorgpartners identificeren de behoeften van kinderen die baat kunnen hebben bij extra kleding. Vrijwilligers zijn belast met het verzamelen en sorteren van donaties.

Het gemak van hulp bieden

Zorgpartners kunnen gemakkelijk via de website een box met kleding aanvragen. Binnen enkele dagen wordt deze box bezorgd, zonder dat er een ingewikkelde papierwinkel aan te pas komt. Dit proces is gestroomlijnd om hulp zo toegankelijk mogelijk te maken.

Circulaire economie: Het belang van hergebruik

Kledingpunt vzw bevordert niet alleen sociale welzijn, maar draagt ook bij aan milieuduurzaamheid. Het concept van een ‘circulaire economie’ ligt hieraan ten grondslag; in plaats van items weg te gooien, krijgen ze een nieuw doel.

Uw bijdrage

Of u nu ouder of leerkracht bent, iedereen kan bijdragen. Heeft u kinderkleding die u niet meer gebruikt? Overweeg dan om deze te doneren aan Kledingpunt vzw. Uw bijdrage kan een wereld van verschil maken in het leven van een kind.

Conclusie: Een oproep tot actie

De samenleving heeft behoefte aan meer betrokken en actieve individuen. Door simpelweg uw gebruikte kinderkleding te doneren, kunt u al een positieve impact maken. Bezoek de website van Kledingpunt vzw om te ontdekken hoe u een actieve rol kunt spelen.

bron:skifi.com